De geschiedenis van hoodies

Mooie hoodies

De trend om hoodies te dragen brak door in de Verenigde Staten toen skateboarder Chris Brown er een droeg in een videoclip. De video haalde de hitlijsten en al snel werd elke bekende ster in Hollywood gezien met deze look op zijn hoofd. Sindsdien is de hoodie een vaste waarde geworden in de lente-, zomer-, herfst- en wintergarderobes van de modieuze en stijlvolle mensen.

Vandaag is de hoodie niet langer voorbehouden aan het jongere volk. Talloze beroemdheden zijn op de hoodie-bandwagon gesprongen. Zelfs de zogenaamd conservatieve Mitt Celt heeft een capuchon gedragen. Maar de hoodie wordt het meest geassocieerd met het nieuwe ras van jonge, lucht-denkende, reden-resistente AU’s (rums, afros, and verticals). Deze eerste-hoedjes worden vaak “zebra-hoedjes” genoemd omdat ze vaak worden gedragen door acteurs van kleur in films en op TV. De hoodie wordt ook vaak mooi gedragen door frat boys en kan af en toe worden gezien in gezelschap van een college-aged crowd.

Hoodies zijn genoemd naar een bepaalde groep modemannen uit het Verenigd Koninkrijk: de Airlifters. Deze hoodies zijn vaak op Azië geïnspireerd en dragen shirts en jeans in kleuren als rood, geel en oranje.

Bekende gezichten die de hoodie hebben doen heroverwegen hoe hij gewoonlijk wordt gedragen, worden hieronder besproken.

– William Butler Eyeeading. Butler was een sluitsmid, die de machines maakte die werden gebruikt om erets door de perforaties te laten gaan. Zijn werk was zo ingewikkeld dat hij ook wel de peetvader van de slotenmaker werd genoemd. Vanwege zijn cirkelvormige bril, wordt hij ook wel de uitvinder van de zonnebrand genoemd.

– Brian Smith, de directeur van Southwestals, een school voor visueel gehandicapten in Zuid-Californië. Hij wist dat hij kleding wilde ontwerpen die geschikt was voor mensen die zowel zien als slechtziend zijn om hun mobiliteit te verbeteren. Dit was het begin van wat nu de Torino-kledinglijn is, die Smith tot op de dag van vandaag ontwerpt.

– Edie Sedgwick, een actrice uit het televisieprogramma Deckrobe. Zij speelde de rol van Claire, een jonge en mooie actrice die verliefd wordt op en kennis maakt met de wijde wereld van mensen met een visuele handicap.

– Martin Sheen, een razend populaire acteur die in de jaren ’90 bekend stond om het dragen van slobkousen, schoenen met hoge hakken, en Domino-achtige tassen. Hij had ook verschillende kleine bedrijfjes, die handgemaakte tassen maakten voor hem en zijn BFF Winona Ryder om te dragen.

– Arnold Schwarzenegger, de legendarische zes- Schwarzenegger was de gouverneur van Californië van 1995 tot 1997. En hij heeft het record voor de meeste stemmen in het Huis van Afgevaardigden. Om zijn vele bijdragen aan de samenleving te tonen, introduceerde Schwarzenegger een armband met een receptplaatje dat zijn hart bedekte.

Het urban modestatement rond de eeuwwisseling veranderde volledig met de komst van hiphoppen. De hiphoptrend ontstond aan het eind van de jaren tachtig. De nieuwe rage kwam toen tot uiting in de androgyne look. Het combineerdeSatan’s Hat onderdrukking met een vleugje Michael Jackson’s Gl-dialoog voor een levendiger visueel effect.

Het is in deze tijden dat de hoodies een comeback begonnen te maken. Hoewel ze nog steeds door veel mensen worden gedragen en geliefd zijn, zijn de nieuwe stijlen flitsend en gewaagd. Het elektronische, groovy gevoel is echter in de kern behouden gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.